-
 Ana sayfan Yap 
 Favorilerine Ekle 
 E-Posta 
 Tavsiye Et 
 İletişim 
Bugün : 6 Mayıs 2024       


ANA SAYFA

FORUM

ANSİKLOPEDİ

RESİMLER

AL / SAT

ÜYELER
Forumdaki Son cevaplar : Yaşayan Doğa Ankara Belgeseli..(amatorkanarya) Saka Kuşu Lisansları (Arnavut Şevket Tam..(amatorkanarya) BİRBİRİNDEN MUHTEŞEM İSPİNOZ TÜRLERİ BU ..(amatorkanarya) Yeni eşe atma..(amatorkanarya) Muhabbet kuşu çift seçimi:..(amatorkanarya) Kanaryam duştan sonra hastalAndamatorkanarya) Bülbül ötümlü kanarya - konya şampiyonu..(amatorkanarya) Gloster Üretimhane..(amatorkanarya) Muhabbet kuşu sizi sevmesinin 10 yolu..(amatorkanarya) ELDE ÖTEN BÜLBÜL HARİKA..(amatorkanarya)
Resimlerden
Galeriden seçmeler..
Resim Gönder

Crest Kanarya
 
Anket
Hobi ölçünüz nedir ?
Bir adet kuş besliyorum (38 %)
Birden fazla besliyorum ama üretmiyorum (20 %)
Bir kaç eş ile üretiyorum (17 %)
Beş on takım kuş ile üretiyorum (8 %)
10 takımdan fazla kuş ile üretiyorum (15 %)
97 - Katılım
 
Döviz Kuru
Alış
1 EUR : YTL
1 USD : YTL
Satış
1 EUR : YTL
1 USD : YTL
 
Dil Seçimi
tr en de
( TR )
 
Dr.Hans Duncker ve Kirmizi Kanarya Genetigi
  Yazılar || RENK KANARYALARI
   Dr.Hans Duncker ve Kirmizi Kanarya Genetigi

Hans Duncker (1881-1961) ilk Avian (kusculuk)genetikcilerinden biri olmasina ragmen fazla taninmamaktadir.Biyoloji egitimi gormus olup Doktorasini 1905 yilinda Gottingen Universitesinden almistir.Hayati boyunca Bremende yasamistir.
1921 yilinda Karl Reich (1885-1970) ile tanismistir.Bu kisi o yillarda Bulbul Otumlu Kanaryalar uzerine calismakta idi.
Duncker bir gun Bremen sokaklarinda dolasirken duydugu bir ses onun dikkatini cekmisti.Duydugu ses bir Bulbul otumu olup bu sesin yanlis zamanda ve sezonda oten bir kus oldugunu fark edince gelen sesi takiple Bulbullu Kanarya uzmani Karl Reich ile tanismistir.
Dunckerin doneminde 1920 lerde Hibrid kuslar(melez) ile ilgili bilgi birikimi oldukca yogun olmasina ragmen onun kafasinda yatan daha degisik planlardi.
Avrupali kuscular bu Hibridleri son 200 yil icinde uretmekte idiler.Bunun yaninda Biyolog Darwin ve Mendel de konu hakkinda yazilar yazmakta idiler.
"KIRMIZI KANARYAYI" uretmek icin Duncker bu bilimsel verilerden faydalanilmasi gerekliliginin farkinda idi.
Kus meraklilari "Melezlerin" uretimlerinin Kanaryalarin uretimlerinden daha zor oldugunu biliyorladi.Ve yine bu melezlerin Kanaryalardan daha saglam yapida ve canli,guzel otumlu olduklarinida biliyorlardi.
Bu konuda ilk kayitlardan biri Fransiz Georges de Buffon (1707-1788) a aitti.Buffon iskete,ispinoz ve Saka Melezlerini Disi Kanarya ile eslemis ve yavrularin daha saglikli olduklarini kayitlara o yillarda gecirmisti.
1920 lerde Genetik Bilimi ozelliklede ABD de gelisme icinde iken Almanyada daha sinirli idi.Duncker ve Reich bu konuda buyuk bir proje baslatmaya karar verdiler.Amaclari genetik muhendislikle Kirmizi Kanarya(red-faktor) uretmekti.
Kirmizi Kanaryayi secmelerinin ilk nedenlerinden birisi 1870m yilinda Ingilterde yapilan bir yarista Edward Bemrose "Portakal" renkli Kanaryalar ile madalya almis daha sonralari bunun sirrinin kuslara Kirmizi Biber verilmis olmasinin oldugu anlasilmisti.
Dunckerin istedigi bu degildi.Onun amaci Kirmizi rengi dogal yollarla genetik ayiklama ile vermek istiyordu.O kuslari besinle renklendirmenin bir kabiliyet olmadigi dusuncesinde idi.
Ikinci Neden: Bremenli zengin isadami Karl Cremer buyuk bir Kanarya meraklisi idi.Duncker Cremeni ziyarete gittiginde Cremer kendisine Guney Amerikadan gelen Kirmiz Isketeyi gosterdi.Bu donemde Ispanyollar bu kuslari Kanaryalar ile eslemek uzere Avrupaya getiriyorlardi.
Bu kusu gordukten sonra Duncker sunu dusundu: Eger bir sekilde dogadaki yani bu kustaki Kirmizi genleri tutup istenmeyen genleri atabilirsem bu genleri Kanaryalara tasiyabilirim.
Kanaryayi kirmiziya donusturecek genlerin pesine dustu boylece..
Amac isketelerdeki istenmeyen genleri elimine edip Kirmizi genleri koruyup Kanaryalara aktarmakti.
Bunuda elde ettigi yavrulari tekrar tekrar Sari Kanaryalar ile eslestirme seklinde planladi.
Melezleme o donemde yaygindi fakat Dunckerin amaci Melezlemeden cok Kirmiz genleri bir sekilde aktarmakti.
Bunun icin en basit yontemi kullaniyor elde ettgi yavrularin en Kirmizilarini tekrar tekrar uretime sokuyordu.
Bu amacla ozeelikle bir yada iki gen uzerine odaklasti.dunckerin hesaplarian gore 4 yada 5 jenerasyonda bunun kesin olarak saglanacagi seklinde idi.Bu arada Duncker genetik calismalarindan oturu Nazilerin ilgisini cekiyordu ve Naziler onunda kendi programlari icinde calismasini istiyorlardi.(Konu kuslar degildi tabii.).Onun, deneyimlerini insanlar icinde kullanilmasini ozellikle Saf Irk uzerindeki projelerde gorev almasini ve calismasini sagladilar.
1940 yilina kadar bu projelerde calisti fakat savas oncesi bu gorevlerinden ayrildi.Bilim dunyasi bu konuyu her zaman elestirmistir.Hic bir zaman affedilmedi fakat oda hic bir zaman ozur dilemedi.Yalniz Nazilere direndigini belirtti.
Konumuza donersek:
ilk once Yesil ve Sari Knaryalar uzerine calismaya basladi.Yesil rengin Sari uzerinde daima Dominant bir etkili bir gen oldugunu sarininda yesille resesif oldugunu sapatadi.Genlerin hareketini yavrular ile takip etti.
Bu noktada eger Kirmizi Isketeleri Sari Kanaryalar ile eslestirirse 4- 5 jenerasyonda benzer sonuclara ulasacagini dusunuyordu..
Ama maalesef oyle olmadi.
Genetik mekanizmanin daha kompleks oldugunu kavrayamadi.Ulastigi nokta Bronz,Bakiri renkli kuslar idi....VE 1930 larda bu sonuclari elde edince projeden elini cekti..
Fakat asil donum noktasi 10-15 yil sonra Amerikali bilim adami Charles Bennett tarafindan kesfedildi.
Charles Bennett Almanyadan Dunckerin Kanaryalarindan getirtti.Havuclar ile bir (Kirmizi renk uzerinde) bir seri deney yapti.
Sari renkli Kanaryalari havucla besleyip renklendirdi.ilk tuy degistirmesinden sonra bu kuslarin tekrar Sari tuyler cikardiklarini fakat Almanyadan gelen Bakiri renkli kuslarin yine Havuc ile takviyesinden sonra ve yine tuy dokumunden sonra yeni cikan tuylerin dahada Kirmizi oldugunu kesfetti.
Iste bu noktada Dunckerin neyi atladigini fark etti.Dunckerin yapmayi istedigi sey imkansizdi.Cunku renk uzerinde genlerin yani sira Cevresel etkenlerde rol oynamaktaydi.Boya takviyeli besinler gibi.
Aslinda Dincker bu sonuca yaklasmisti.Soyleki arkadasi Reichin Bulbullu Kanaryalarinda aslinda Reichin yaptiginin kuslarinda "Ogrenme" genlerinin ayirt edilmesi isleminin oldugunu , otumlerinin ise cevresel faktorlerin (ders,dinleme) rol oynadigini fark etmisti.Fakat bunu her nedense Kirmizi Kanaryalara tasiyamadi.
Sonuc olarak su anlasildiki : Uygun geni tasimayan Kanaryalar her ne kadar Carophyll(Renk katkisi) alirlarsa alsinlar asla tam bir Kirmiziya donemezler ayni sekilde Uygun geni tasiyan Kanaryalar her ne kadar bu geni tasisalarda renk takviyesiz tam kirmizi olamazlar.Bu gun Red Faktor dedigimiz bu Kanaryalar KirmizI Isketeden gelen bu geni(kirmizilik) tasimaktadirlar.Kimbilir baska hangi dogal geni tasiyan kuslar mevcut..Lizard?O konuyuda bir ara yazmaya calisacagim..

Not:Kaynak sayisi birden cok daha fazla oldugu icin belirtemiyorum.

Saygillarimla,


 Yazan : Anonim | Okunma : 1259 | Yorum (0) | Tarih: 19.12.2016 | Oy:  | Oy ver | Arkadaşına Gönder |


 
Son 5 Yorum

Henüz Yorum Yazılmamış.
Siz bir tane yazın..



Yorum ekleyin..(Sadece üyeler)

Kodlar , Duygular (Smile'ler)
 
Üyelik
Kullanıcı : 
Şifre : 
Hatırla :   Gizli : 

  
 
Facebook

 
Hit yazılar
MUHABBET KUŞUNUN GÜVENİNİ KAZANMA
LİPOKROM KANARYALAR
Renk Kanaryaları Geniş Bilgi
BÜLBÜL ÖTÜMLÜ KANARYA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Alman Tepeli
 
2004 © Copyright KanaryaSevenler.com
Website motorumuz © 2007 Aspsitem Ay Yıldız.
Bu sayfa: 0,13 saniyede yorumlandı.