-
 Ana sayfan Yap 
 Favorilerine Ekle 
 E-Posta 
 Tavsiye Et 
 İletişim 
Bugün : 2 Mayıs 2024       


ANA SAYFA

FORUM

ANSİKLOPEDİ

RESİMLER

AL / SAT

ÜYELER
Forumdaki Son cevaplar : Yaşayan Doğa Ankara Belgeseli..(amatorkanarya) Saka Kuşu Lisansları (Arnavut Şevket Tam..(amatorkanarya) BİRBİRİNDEN MUHTEŞEM İSPİNOZ TÜRLERİ BU ..(amatorkanarya) Yeni eşe atma..(amatorkanarya) Muhabbet kuşu çift seçimi:..(amatorkanarya) Kanaryam duştan sonra hastalAndamatorkanarya) Bülbül ötümlü kanarya - konya şampiyonu..(amatorkanarya) Gloster Üretimhane..(amatorkanarya) Muhabbet kuşu sizi sevmesinin 10 yolu..(amatorkanarya) ELDE ÖTEN BÜLBÜL HARİKA..(amatorkanarya)
Resimlerden
Galeriden seçmeler..
Resim Gönder

Kanatlanmış Kanarya
 
Anket
Hobi ölçünüz nedir ?
Bir adet kuş besliyorum (38 %)
Birden fazla besliyorum ama üretmiyorum (20 %)
Bir kaç eş ile üretiyorum (17 %)
Beş on takım kuş ile üretiyorum (8 %)
10 takımdan fazla kuş ile üretiyorum (15 %)
97 - Katılım
 
Döviz Kuru
Alış
1 EUR : YTL
1 USD : YTL
Satış
1 EUR : YTL
1 USD : YTL
 
Dil Seçimi
tr en de
( TR )
 
KAHVERENGİ KANARYALAR
  Yazılar || RENK KANARYALARI
   KAHVERENGİ KANARYALAR

KLASİK KAHVERENGİ KANARYALAR

KAHVERENGİ

Kahverengi kanarya cins kanarya yetiştiriciliğinde tarçın olarak bilinir ve eumalanin siyah pigmentinin üretiminden sorumlu genin yapısındaki ani değişme (mutasyon) sonucu ortaya çıkmıştır. 18.yy'ın başlarından beri yetiştirildiği bilinmektedir ancak mutasyonun vahşi kanaryada mı yoksa evcil kanaryada mı meydana geldiği bilinmemektedir.  Kahverengi mutasyonun etkisi siyah çizgilerin rengini koyu çikolata kahverengine değiştirmektir. Orta gri renkteki alt tüylerle eumelanin siyah, boynuzsu alanlarda olduğu gibi ten rengine değişmiştir. Yavrunun yaşamının ilk haftasında gözleri yakut kırmızısıdır. Yetiştiriciler bunun genellikle pembe olarak adlandırırlar fakat bu bir çeşit yanılgıdır. Eumelanin pigmentasyonunun değişen rengi eumelanin kahverengi olarak adlandırılır. Yeşil seriden olan kuşlarda phaeomelanin pigmentinin mümkün olduğunca uzak tutulmasından hemen her yerde bahsedilir. Optik mavi faktörün bulunması ise büyük bir avantajdır. Kahverengi seriden olan kuşlarda ise tam tersi geçerlidir. Koyu çikolata kahverengi çizgilerin genişliği ve dağılımı özellikle parlak açık renk bir zemin üzerinde istenen bir özelliktir.  Şu ana kadar anlattıklarımızdan her kuşun sergi kalitesinde olamayacağı anlaşılmış olmalıdır. Özellikle klasik variyetelerde (yeşil, kahverengi, akik ve isabel)farklı mutasyonlarda sergileme kalitesinde kuşlar üretebilmek için ayrı damızlıkların tutulması gerekir. İyi kalitede yeşiller üretebilmek için kahverengi kuşun üst kalite yeşilde aranan özelliklere sahip olması gerekir; geniş, belirgin çizgiler ve phaeomelanin kahverenginin yokluğu gibi... Böyle bir örnek kaliteli opallerin ve tartışmalı olarak satenlerinde üretiminde kullanılabilinir. Sergi kalitesinde kahverengi, bu mutasyonların birinci sınıf örneklerini üretmek için uygun bulunmaz ancak kaliteli pasteller ve ino'lar üretmek için uygundur. Bu yüzden elde tutulan damızlıkların sayısına ve yetiştirilecek olan mutasyonların kullanışlı olmasına çok önem verilmelidir. Kahverengi mutasyon seks geçişli bir resesiftir ve bu yüzden kahverengini üreten genin geçişi seks(X) kromozomu ile saptanır. Bu yüzden erkek kuş şu üç tipten biri olabilir:

1. Kahverengi olmayan (yeşil)

2. Kahverengi taşıyıcı (biri normal allelomorflu diğeri mutasyonlu yeşil)

3. Kahverengi

 

1ve 2'nin fenotip örnekleri aynıyken, üçüncünün ki farklıdır. Üçüncü hem anneden hem de babadan olmak üzere iki kahverengi gen alır. Sadece bir X kromozomu taşıyan dişi ya kahverengi ya da yeşildir.yani faktörü taşıyamaz Kahverengi faktörün kalıtım modeli çalışılırken dikkate alınması gereken beş olası eşleşme vardır. Bunlar fildişi faktörde değindiğimiz model ile tam olarak aynıdırlar.
Ebeveynler Yavrular
Baba Anne Oğullar Kızlar

1.çift y k y/k y
2.çift k y y/k k
3. çift y/k k y/k y
k k
4.çift y/k y y/k y
y k
5.çift k k k k

(y= yeşil k=kahverengi)

İki olasılığın olduğu durumlarda teorik beklenti her biri için %50'dir.

Fildişiler ile ilgili bölümdeki bilgileri kullanarak yapılan eşleşmeler (Kahverengi faktörü belirtmek için k harfi kullanılıyor)
Ebeveynler Yavrular
Baba Anne Oğullar Kızlar

1.çift xx xky xkx xy
2.çift xkxk xy xkx xky
3. çift xkx xky xkx xy
xkxk xky
4.çift xkx xy xkx xy xx xky
5.çift xkxk xky xkxk xky
Bahsettiğimiz kurallara bağlı olarak kahverengi ile kahverengiyi birleştirmek genellikle arzu edilen bir durumdur.Ancak tanınmış mutasyonları inceleyerek görülebilir ki herhangi bir mtasyonlu tür benzeri ile 2 yada 3 yıl boyunca çiftleştirildiğinde vücut ölçüleri rengi melanin birikintileri azalmaya başlar.Bu kuş 2 -3 yıl boyunca yeşil bir kuşla çiftleştirilirse bu durum kolayca düzeltilir.Ancak damızlıklar arasındaki kahverengi kuşların belirli karakteristiklerini koruyabilmek için doğru tür yeşil kuş kullanılmasına dikkat edilmelidir

 Yazan : Anonim | Okunma : 1447 | Yorum (0) | Tarih: 19.12.2016 | Oy:  | Oy ver | Arkadaşına Gönder |


 
Son 5 Yorum

Henüz Yorum Yazılmamış.
Siz bir tane yazın..



Yorum ekleyin..(Sadece üyeler)

Kodlar , Duygular (Smile'ler)
 
Üyelik
Kullanıcı : 
Şifre : 
Hatırla :   Gizli : 

  
 
Facebook

 
Hit yazılar
MUHABBET KUŞUNUN GÜVENİNİ KAZANMA
LİPOKROM KANARYALAR
Renk Kanaryaları Geniş Bilgi
BÜLBÜL ÖTÜMLÜ KANARYA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Alman Tepeli
 
2004 © Copyright KanaryaSevenler.com
Website motorumuz © 2007 Aspsitem Ay Yıldız.
Bu sayfa: 0,13 saniyede yorumlandı.