-
 Ana sayfan Yap 
 Favorilerine Ekle 
 E-Posta 
 Tavsiye Et 
 İletişim 
Bugün : 15 Mayıs 2024       


ANA SAYFA

FORUM

ANSİKLOPEDİ

RESİMLER

AL / SAT

ÜYELER
Forumdaki Son cevaplar : Yaşayan Doğa Ankara Belgeseli..(amatorkanarya) Saka Kuşu Lisansları (Arnavut Şevket Tam..(amatorkanarya) BİRBİRİNDEN MUHTEŞEM İSPİNOZ TÜRLERİ BU ..(amatorkanarya) Yeni eşe atma..(amatorkanarya) Muhabbet kuşu çift seçimi:..(amatorkanarya) Kanaryam duştan sonra hastalAndamatorkanarya) Bülbül ötümlü kanarya - konya şampiyonu..(amatorkanarya) Gloster Üretimhane..(amatorkanarya) Muhabbet kuşu sizi sevmesinin 10 yolu..(amatorkanarya) ELDE ÖTEN BÜLBÜL HARİKA..(amatorkanarya)
Resimlerden
Galeriden seçmeler..
Resim Gönder

Saten Beyaz
 
Anket
Hobi ölçünüz nedir ?
Bir adet kuş besliyorum (37 %)
Birden fazla besliyorum ama üretmiyorum (20 %)
Bir kaç eş ile üretiyorum (17 %)
Beş on takım kuş ile üretiyorum (8 %)
10 takımdan fazla kuş ile üretiyorum (16 %)
98 - Katılım
 
Döviz Kuru
Alış
1 EUR : YTL
1 USD : YTL
Satış
1 EUR : YTL
1 USD : YTL
 
Dil Seçimi
tr en de
( TR )
 
Sağlıklarını Korumak için Önlemler
  Yazılar || HASTALIKLAR VE TEDAVİLERİ
   Sağlıklarını Korumak için Önlemler

Kuşunuzun Sağlığını Korumak İçin

Bir Kaç Küçük Önlem

 

Veterinere götürene kadar kuşunuzu hayatta tutun! Sloganınız bu olmalı. Eğer bir hayvan besliyorsanız, yaşamınızda tehlikelerin büyük bir yeri olmalı. Birçok tehlike, beraberinde kazaları da getiriyor. O halde hem tehlikeleri minimuma indirmek, hem de olası kazaların tahribatının en alt düzeyde kalmasını sağlamak durumundasınız. Kazalara maruz kalmış birçok kuşun, veteriner sonrası evlerine dönemediğini hatırlatırız. Onlar çok hassas yaratıklar ve yapılacak birçok müdahaleye ne zamanları, ne de güçleri yetiyor. Öyleyse önce bir dizi önlem alalım:

Vantilatör ya da klima açıkken kuşunuzun kafesinden çıkmasına izin vermeyin.

Kuşunuza vereceğini yeşillik ve meyveleri mutlaka yıkayın, tarım ilacı etkisini yok edersiniz.

Hava yada mekan değişikliği halinde kafesin konumunu ilk etapta fazla değiştirmeyin. Eski oda ısısının benzeri ısıda tutun. Sobalı evde sobaya yakın ve çok yukarı koymayın (2 m kadar yükseğe koymak yeterli). Haftada bir yumurtalı mama ve bol bol yeşillik verin.

Mutfakta yemek pişirirken kuşunuzun mutfağa girmesine asla izin vermeyin.

Kuşların sürüngenlerle oynamasına izin vermeyin. Çünkü kuşlar salmonella (zehirlenmeye sebep olan bir virüs) taşıyabilirler.

Kuşunuzla makyaj yaparken ya da banyoda hazırlanırken, oyunlar oynamaya kalkışmayın.

Bir veterinere danışmadan sakın hali temizleyici, hava tazeleyici kullanmayın.

Kuşunuza asla avokado ve çikolata vermeyin.

Dış kapılar, pencereler açıkken uçmasına izin vermeyin.

Asla ayak zinciri kullanmayın. Bu çok riskli ve tehlikelidir.

Kuştüyünü asla evde çekmeyin. Mikrop kapma olasılığı yüksektir.

Yeni bir kanarya alırken, onun güzelliğine ve ötüşüne bakıldığı kadar sağlıklı oluşuna da dikkat edilmelidir.

Sağlıklı olduğuna inanılan yeni bir kanarya bile, en az on beş gün ayrı bir kafeste gözetim altında tutup sağlık kontrolü yapmaksızın diğer kanaryaların yanına bırakılmamalı, onlarla temas ettirilmemelidir.

Kafeslerin, beslenilen kanaryaların gereksinimlerine elverişli büyüklükte, sağlık koşullarına uygun biçim ve malzemeyle yapılmış olmasına özen gösterilmelidir

Kafesin; çocukların, kedi, köpek ve fare gibi zararlıların erişemeyeceği yükseklikte, tavandan bir metre kadar aşağıda asılı olmasına dikkat edilmelidir.

Kafesler temiz havalı, bol ışıklı yerlere konulmalı hava cereyanlarından, fazla sıcak ve aşırı soğuktan, direkt güneş ışığından korunmalı, hava akımlarına maruz bırakılmamalıdır.

Aşırı rutubetin, tütün kokusunun, isli ve dumanlı havanın kanaryanın sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkiler yarattığı unutulmamalıdır. Tüm kafes gereçleri; Suluklar, yemlikler, mamalıklar, yemişlik ve sebze askılıkları, tünekler, yuva ve banyoluklar, kafes sağlığına zarar getirmeyecek malzeme ve biçimde, kullanım kolaylığı sağlayacak yapıda olmalıdır.

Kanaryaların bakımına tam bir özen gösterilmeli. Özellikle temizliğine, bit ve pirelerden korunmasına dikkat edilmeli.

Kafesin temizliği esnasında kanarya ürkütülüp korkutulmamalı, deterjanlar, zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır.

Beslemenin, sağlığın birinci koşulu olduğu daima hatırda tutulmalıdır. Beslenme düzeninin belirlenmesinde, kanaryanın yetiştirilmesinde temel alınan besin gözden uzak tutulmamalı, onun tercihleri ön plâna alınmalı, yeşillikler ve katışık yemlerle dengeli bir besleme sağlanmalıdır. Mevsimden mevsime değişen gereksinmeler daima hatırlanmalı; yazın, yaz rejimi; kışın, kış rejimi uygulanmalı; kanaryanın cinsinin de besleme rejiminin belirlenmesinde etken olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Beslemede, vitaminlerin, minerallerin, taze meyve ve yeşilliğin, bal gibi, yumurta gibi, balıkyağı gibi besinlerin içinde yer aldığı kuvvet mamalarının değeri hatırlanmalı ve bunlar gerekli olduğu zamanlarda verilmelidir.

Sürekli ve aşırı sesin bulunduğu yerler, gürültülü ve fazla sayıda makinenin çalıştığı atölyeler, kanaryanın sağlığı üzerinde anormal etkiler yapar, ötüş isteğini ve ötme gücünü yitirmesine neden olur.

Televizyon karşısında ve onun pek yakınında bulunan kanaryaların, televizyondan yayılan ışınlardan rahatsızlandıkları saptanmıştır. Bu nedenle, özellikle televizyon bulunan küçük odalarda kanarya barındırılmaması tavsiye olunur.

Hasta Kafesi: Hasta olarak gözlemlenen kuş hemen diğerlerinden ayrılarak hasta bakım kafesine alın. Hasta bakım kafesi 4 tarafı kapalı, önü cam yaklaşık 25 X 25 ebatlarında bir kafestir. Alttan ısıtmalı olması tercih edilen kafesin ısısını 30 derece civarında tutarak kuşun gerekli ilaçları suluğu yada mama içinde verilir. İyileşmeye başlayınca ısısı azara azar düşürülerek salınır.

Aldığınız bu önlemlere karşılık, bir anlık boşluk kuşunuzun çeşitli tehlikelere maruz kalmasıyla sonuçlanabilir. Böyle bir durumda ilk yardıma girişmeden önce veterinerinizle iletişime geçin. Telefon numarasını, gözünüz önünde bir yere bırakmanız vakit kazanmanızı sağlar. Beş dakika kaybetmeye bile zamanınız olmadığını bilmelisiniz. Veterinere ulaşma sürecinde onu ılık tutmaya çalışın.

Kuşlarınız mutluluğu ve sağlığı bakımlı ve temiz bir kafes ile mümkün olduğunu unutmayın.

Kuşları koyduğumuz kafesin altındaki kağıdı değiştirmeye önem veriniz, kirli kağıt kuşları olduğu kadar bizide rahatsız ve tedirgin eder.

Ayda bir kafesin köşelerini ve tabanını iyice temizliniz, dezenfekte ediniz.

Kuşun hastalanma belirtileri: hareket eksikliği, tüylerini kabartması, gündüzleri uyuklaması, tüylerinin renginin bozulması. Hasta kuşu diğer kuşlardan ayırmak ve özel ilgi göstererek, hastalığın seyrini takip etmek gerekir.

En azından günde bir kere kuşun içme suyusunu değiştirmelidir ve her gün su kapları temizlenmelidir.

Kuşların yemlerini günlük değiştirmeli ve yem artıkları yem kabından üflenerek yemin sadeleşmesi sağlanmalıdır. Ayrıca bazı kuşlar diğer cinslere göre daha fazla yerler, bu hususa da dikkat edilmelidir.

Yem kapları enez haftada bir yıkanmalıdır.

Kuşlar en azından haftada iki kez sebze ve meyveye ihtiyaç duyarlar. Mevsimine göre marul, ıspanak gibi yeşil sebzeler ile havuç, elma, karpuz, üzüm ve portakal gibi meyveler kuşlar için idealdir.

Kuşların uçabilecekleri geniş ortamlarda daha mutlu ve sağlıklı olacakları unutulmamalıdır.

Su ve yem kapları kolayca kirlenmeyecek cinsinden olmalıdır.

Yem kapları, kuşun yuva yapmaya niyetlenmeyecek kadar küçük olmalıdır.

Kuşlar için oyuncaklar mutlak gerekli olmasalarda kafesde bulunmaları onları memnun eder.

Kaynak : www.geocities.com/nyalin/

 


 Yazan : www.geocities.com/nyalin/ | Okunma : 1078 | Yorum (0) | Tarih: 18.12.2016 | Oy:  | Oy ver | Arkadaşına Gönder |


 
Son 5 Yorum

Henüz Yorum Yazılmamış.
Siz bir tane yazın..



Yorum ekleyin..(Sadece üyeler)

Kodlar , Duygular (Smile'ler)
 
Üyelik
Kullanıcı : 
Şifre : 
Hatırla :   Gizli : 

  
 
Facebook

 
Hit yazılar
MUHABBET KUŞUNUN GÜVENİNİ KAZANMA
LİPOKROM KANARYALAR
Renk Kanaryaları Geniş Bilgi
BÜLBÜL ÖTÜMLÜ KANARYA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Alman Tepeli
 
2004 © Copyright KanaryaSevenler.com
Website motorumuz © 2007 Aspsitem Ay Yıldız.
Bu sayfa: 0,13 saniyede yorumlandı.