-
 Ana sayfan Yap 
 Favorilerine Ekle 
 E-Posta 
 Tavsiye Et 
 İletişim 
Bugün : 29 Nisan 2024       


ANA SAYFA

FORUM

ANSİKLOPEDİ

RESİMLER

AL / SAT

ÜYELER
Forumdaki Son cevaplar : Yaşayan Doğa Ankara Belgeseli..(amatorkanarya) Saka Kuşu Lisansları (Arnavut Şevket Tam..(amatorkanarya) BİRBİRİNDEN MUHTEŞEM İSPİNOZ TÜRLERİ BU ..(amatorkanarya) Yeni eşe atma..(amatorkanarya) Muhabbet kuşu çift seçimi:..(amatorkanarya) Kanaryam duştan sonra hastalAndamatorkanarya) Bülbül ötümlü kanarya - konya şampiyonu..(amatorkanarya) Gloster Üretimhane..(amatorkanarya) Muhabbet kuşu sizi sevmesinin 10 yolu..(amatorkanarya) ELDE ÖTEN BÜLBÜL HARİKA..(amatorkanarya)
Resimlerden
Galeriden seçmeler..
Resim Gönder

Phaeo Gloster
 
Anket
Hobi ölçünüz nedir ?
Bir adet kuş besliyorum (38 %)
Birden fazla besliyorum ama üretmiyorum (20 %)
Bir kaç eş ile üretiyorum (17 %)
Beş on takım kuş ile üretiyorum (8 %)
10 takımdan fazla kuş ile üretiyorum (15 %)
97 - Katılım
 
Döviz Kuru
Alış
1 EUR : YTL
1 USD : YTL
Satış
1 EUR : YTL
1 USD : YTL
 
Dil Seçimi
tr en de
( TR )
 
Çeşitli Hastalıklar ve Tedavileri Hakkında Geniş Bilgi 2
  Yazılar || HASTALIKLAR VE TEDAVİLERİ
   Çeşitli Hastalıklar ve Tedavileri Hakkında Geniş Bilgi 2

Soguk Alginligi

Sogugun etkisiyle kuslar, geçici rahatsizliklara, fakat bezende tedavisi zor ve hatta ölümle sonuçlanan hastaliklara yakalanirlar.

Belirtileri: Önceliklerde kuslarda bir durgunluk hali gözlenir, bunu uyusukluk takip eder. Hayvan tüylerini kabartir, bir köseye çekilip tertop olmus bir durumda titrer ve her türlü yem ve yiyecegi reddeder. Kafesin bir kösesine çekilir ve basini tüyleri arasina sokar. Ani isi degisikliklerine maruz kalan kanaryalardaysa, soguk alginligi, bir sok etkisi göstererek kusun bayilip tüneginden düsmesine varan belirtilerle ortaya çikabilir. Kusu elinize aliniz, karin bölgesi tüylerini üfleyerek derisini kontrol ediniz. Derinin rengi kirmizi ve kus titremekte ise hayvanin soguk alginligi var demektir. Karin derisi dogal rengini yitirip kizarir ve morarir. Bu belirtiler soguk alginligini belirlemekle birlikte, eger iyi tedavi edilmez ve tüm arazlar giderilmezse, bronsit, astim, zatürree ve hatta verem gibi hastaliklarin baslangici olma özelligini de tasir.

Sebepleri: Kanaryalar duyarli yapiya sahip varliklardir. Gerçi 16-17 san-tigratlik sabit bir isi saglandiginda saglikla yasayabilirler. Ancak 22-23 santigrad isidan bu derecelere ani düsüslerde hastalanmalari olasiligi dogar. Gündüz ve gece arasindaki büyük isi farklari veya kafesin sicak odadan soguk bir odaya tasinmasi gibi nedenlerin yani sira, geç saatlerde yaptirilan bir banyodan sonra geceyi nemli tüylerle geçirme, soguk suyla yaptirilan banyolar soguk alginligina neden olabilmektedir. Kisaca Hava akimi, Kis sartlari, siddetli isi ve ortam degisiklikleri, çok soguk banyo nedenlerdir diyebiliriz.

Tedavi: ilk önlem olarak, kanarya normal isidaki bir odaya getirilir, verilen yem kesilir, yerine kaynatilmis patatesten bir dilim verilir. Kanaryanin agzi, ucu inceltilmis bir tüy sapiyla açilarak bir damla kadar da bal konulur. Bu bir damlalik bal, kanaryayi susatacak ve su içme istegi yaratacaktir. Bu istegini gidermek için içecegi suya 100 c.c. için 15 - 20 damla kadar Sulpha Mezathine eriyigi ile yarim çay kasigi Bicarbonate de Soude birlikte konulur. Veya leblebi büyüklügünde Terramycin Egg Formula konularak karistirilir. Bu ilaçlari yenilemek suretiyle bir hafta devam edilir. Bu arada karma ve kuvvetli yem verilmemeli, kisa bir süre için haslanmis patates kürü uygulanmalidir. Dogal olarak bu süre içinde Terramycine verilmeye devam edilmeli ve kanarya mümkün oldugunca sabit bir sicaklikta tutulmalidir. Bu amaçla, ilk günler için kafesin içine hava girmesine engel olmayacak yün bir örtü kullanilmasi ve kafesin bu örtüyle siki sikiya örtülmesi yerinde bir tedbir olacaktir. Kanaryaniz biraz kendini toplayip soguk alginliginin kuvvetli etkilerini atmaya basladiginda, vitamin degeri yüksek besinlerle vücudun direnci artirilmali ve bünyesi, besin degeri yüksek yemlerle takviye edilmelidir.

Eger yukarida belirtilen tedavi yapilamiyorsa nemli ve sicak bir ortamda bulundurmakta hastaligi hafifletir. Bunun için 25 – 30 derecelik bir oda içerisine kaynar suya batirilmis bezler asilmali veya kaynar bir çaydanlik bir süre oda içerisinde birakilmalidir.

iyilesme basladigi zamanlarda kusa pismis ve ögütülmüs tohumlar verilir. Bu arada kusun peklik çekmemesine özellikle dikkat edilir. Peklik durumunda bu yiyecekler kesilir. Bu tedbirlerden sonra da kusta hala bir düzelme görülmez ise hayvanin solunum yollari hastaligi veya hafifinden bir nezleye yakalandigi düsünülmelidir.

 

Nezle

Belirtileri: Kanaryanin burnunda akinti, gözlerinde çapak görüldügünde, bunlarin nezlenin ilk ve temel belirtileri olarak kabul edilerek derhal tedaviye baslanilmasi gerekir. Hastalik ilerledikçe burnun tikandigi, gözlerin çapaklandigi ve kanaryanin soluk almakta zorluk çektigi görülür. Eger önlem alinmazsa, agir oksijen yetersizliginin ve mikrobik olan nezlenin yaptigi yüksek ates sonucunda kanaryanizin ölmesi söz konusu olabilir.

Nedenleri: Hastalik, mikrobik olmasi nedeniyle baska kanaryalardan geçmesi mümkündür. Bununla birlikte, yukarida degindigimiz soguk alginligina bagli olarak üsütme sonucu olusmasi daha yaygin olarak gözlenen bir haldir. Anî isi degisiklikleri ve bazen de aksamüstleri yaptirilan banyo sonucunda islak veya nemli tüylerle bir gece geçiren kanaryanin siddetle üsüterek nezleye tutuldugu çok görülmüstür.

Tedavisi: ilk önlem olarak, kanarya isica daha sicak bir yere alinmali ve eger baska kanaryalarla birlikteyse onlardan ayrilmalidir. Gözlerindeki çapaklar ve akinti asitborikli suyla silinmeli, soluk almakta zorluk çektirecek oranda bir burun tikanikligi varsa, tuzlu suya batirilmis küçük bir tüy parçasi burun deliklerine sokularak bu tikaniklik giderilmelidir. Bundan sonra, burun çevresine ve gözlere Sigmamycine merhemi sürülmeli, ancak burun deliklerinin tikanmamasina ayrica özen gösterilmelidir. Kusa, B ve C vitamini yüksek besinlerin verilmesinde, suyuna bal karistirilarak vücut tirencinin artirilmasinda yarar vardir. Bu arada, hastalik geçinceye degin suyuna her-gün bir damla Terramycine konulmalidir. Hastalik arazlari kaybolduktan sonra, kafesin sodali sicak sularla veya asitborikli suyla güzelce yikanip günesle kurutulmasi mikroplarin öldürülmesi açisindan yararlidir. Tedavide kuslar için hazirlanmis "iksir Bird Nezle-Astim" suruplari olumlu sonuç verir.

 

Bronsit

Belirtileri: Bronsitli kanaryada gözlenebilecek en belirgin araz, soluma güçlügü, sik sik nefes alma ve Soluk alirken duyulan hiriltidir. Hastaligin ilk devrelerinde yüksek ates görülür. Eger önlem alinmazsa hastalik kanaryanin ölümüne yol açabilir.

Nedenleri: siddetli üsütme ve soguk alginligi sonucunda ortaya çikan, solunum yollarinin iltihapla tikanmasi seklinde tanimlanmasi mümkün olan bir hastaliktir. Soguk alginligina ve nezleye neden olan etkenlerin erken önlem alinip giderilmedigi takdirde bronsite dönüsme olasiligi kuvvetlidir.

Tedavisi: Tedavisi, soguk alginligi ve nezle tedavisine paralel özellikler tasir. ilk önlem olarak, kanarya daha sicak bir yere tasinir. Gagasindan içeriye bir damla bal damlatilarak susamasi saglanir. içecek olarak da içine bir damla Terramycine damlatilmis ve ilitilmis sudan verilir. Nezlede oldugunca B ve C vitaminlerinin direnç artirici ve iyilestirici etkisinden yararlanilmalidir. Bu amaçla, vitamin ihtiva eden ampullerden bir damlalik araciligiyla birer damla alinarak içme sularina Terramycine'le birlikte damlatilmasindan fayda görülecegi kuskusuzdur. Kaynatilmis keten tohumu suyu da bu hastalikta yararlanilan sifa verici bir ilâçtir. Bu amaçla, "iksir Bird Nezle-Astim"dan yararlanilabilir.

 

Astim

Belirtileri: Kanaryanin soluk almada zorluk çekmesi, sik sik ve hiriltili solumasiyla kendini belli eden bir hastaliktir. Astimli kus ötmeye karsi isteksizdir ve ötüs kalitesinden çok sey kaybetmistir. Genellikle uzun süren bronsitlerden sonra ortaya çikmasi tanitici bir niteligidir.

Nedenleri: Bu hastalik, yerlesmis nezle ve bronsitin, bakimsizlik, kirli, dumanli hava, tozlu yem, tozlu ortam gibi elverissiz kosullar ve tedavisizlik gibi etkenlerle solunum organlarinda kronik, iyilestirilmesi güç bir rahatsizliga dönüsmesidir.

Tedavisi: Maalesef kroniklesmis durumlarin kesin bir tedavisi yoktur. Hastaligi, henüz bronsit halindeyken veya hastaligin henüz baslangicindayken, yukarida sayilan elverissiz kosullarin ortadan kaldirilmasi, iyi ve sürekli bir bakimin saglanmasiyla önlemek mümkündür. Astim baslangicinda, bronsit tedavisinin yani sira, menthol, nane ruhu, okaliptüs bugulari yapilmasi, soluk açmada ve iyilesme sürecinin kisaltilmasinda yararli olur. Bugu yapma su sekilde uygulanir: Sicak bir tuglanin üzerine oturtulan madenî bir kap içindeki kaynar suya adlari anilan soluk açicilardan biri damlatilir. Astimli kanaryanin bulundugu kafes bu kabin yanina yerlestirilir ve her ikisinin üzeri tek bir örtüyle örtülerek, hasta kusun bundan en büyük yarari görmesi saglanir. Bu arada soluk açici ilâçlarin kanaryanin rahatsiz olacagi ölçüde fazla damlatilmamasina dikkat edilmelidir. Bunun için ilk denemeyi kendinizde yapmali, sizi rahatsiz edecek kadar keskin ve yogun bir buguyu hasta kanaryaya uygulamamalisiniz.
Kroniklesmemis astimlarda hazir olarak satilan kanarya astim ilâçlarindan da yarar saglamak mümkündür.

 

Ses Kisikligi

Belirtileri: Kanaryada ötüsün azalmasi, sesin kisilmasi veya tümüyle kaybolmasi ile taninir.

Nedenleri: Ses kisikliginin nedenleri çesitli olmakla birlikte bunlari birkaç noktada toplamak mümkündür.
1. Soguk alginligi, nezle, bronsit gibi rahatsizliklarin ses tellerini etkilemesi.
2. Asin ötme, sürekli ötme sonucunda ses tellerinin arizalanmasi.
3. Asiri korku, panik ve sok hallerinin sonucunda ses kaybi.
4. Ötücü kanaryalarin yanlis besleme sonucu seslerini yitirmeleri.

Tedavisi: Dogal olarak yukarida anilan degisik nedenlere bagli olarak görülebilen her ses kisikligi veya ses kaybi olayinda ayri bir tedavi yöntemi uygulamak gerekir. Bunlari yine ayni sira içinde tek tek ele alalim.
1. Soguk alginligi, nezle, bronsit gibi rahatsizliklarda, ses tellerinin etkilenmesi sonucunda olusan ses kayiplarinda, anilan hastaliklarda alinan önlemler aynen uygulanir. Bunun yani sira gagasindan günde bir iki damla çiy taze yumurta sarisi damlatmak yarar saglayacaktir.
2. Asiri ötme sonucu ortaya çikan ses kayiplarinda, hasta kanarya digerlerinden ayrilarak sessiz, kendisini ötmeye tesvik edecek herhangi bir uyaricinin bulunmadigi, geldigi yere es isida, cereyansiz, havadar, huzur duyacagi bir odaya alinir. Kesin istirahati saglanir. Ses güçlendirici ve vitamince degerli besinlerle kuvvet mamalari verilir. Suyuna B ve C vitamini karistirilir. Bu amaçla hazirlanmis özel suruplardan da yararlanilabilir. "iksir Bird Tonik" iyilesmesini hizlandirilir.
3. Eger kanarya; bir korku, bir panik veya bir sok sonucu sesini yitirmisse, ikinci sikta görülen önlemler alinarak kanaryanin huzuru saglanir, geçirdigi soku atlatmasi beklenir. Bu arada saglik yemlerinin bulundugu karma yemlerden verilmesi yarar saglayabilir. Uygulanan yanlis besleme sonucunda da kanarya ses kisikligi geçirebilir. Bu gibi durumlarda ses kisikligina neden olan proteince yüksek besinler ve unlu yiyecekler kesilir. Daha düsük degerde besinler, saglik tohumlari, ötücü kanaryalara verilen özel karma yemler kullanilir. Baslangiçta kisa bir süre perhiz yaptirmak da yarar saglayacaktir. Bu amaçla meyve ve yesillik verilebilir. Bütün bunlardan baska sik sik degindigimiz, kanaryalarin hava akimlarina maruz kalmasi, soguk suyla banyo yapmasi, soguk su içmesi, rutubetli yerde bulunmasi, bulundugu yerin havasinin kirli, tozlu, dumanli, sigara kokulu olmasi diger olumsuz etkilerin yani sira ses kisikligina neden olabilir.

 

Romatizma

Belirtileri: Romatizmali kanarya, tünek üzerinde tutunamaz, düser. Yürümekte zorluk çektigi, yürüyemedigi, düstügü yerde kaldigi, ayaga kalkamadigi görülür.

Nedenleri: Bu hastalik, nem orani yüksek, serin ve rutubetli yerlerde sürekli yasamak zorunda birakilan kanaryalarla, banyo yapip geceyi islak veya nemli tüylerle geçirmeyi bir aliskanlik haline getiren kanaryalarda görülür.

Tedavisi: Hastaligin olusmasina olanak tanimamak, hastaligi tedaviden çok daha kolay oldugu için, yukarida anilan sakincali durumlari yaratmamak ve romatizmaya meydan birakmamak en iyisidir. Bununla birlikte, hastalikli kanaryanin içinde bulundugu sakincali ortamdan kurtarilmasi, serin havalarda banyo yapmasina izin verilmemesi, geceleri islak ve nemli tüylerle birakilmamasi alinacak ilk önlemlerdir. Kafesin, günes gören bir odada, günes isinlarinin direkt vurmadigi bir yere asilmasi, kafes tabaninin sürekli olarak kuru kumlarla örtülü olmasi ve kafesin nemli birakilmamasi yerinde bir tedbirdir. Tedavi olarak kanaryanin ayaklan saf alkolde eritilmis kâfuru ile ovul-malt ve her gün tazelenen içme suyunda çeyrek aspirin eritilerek verilmelidir. Bu arada, içinde balikyagi bulunan kuvvet mamasindan da yarar beklenebilir.

 

Aksirma

Belirtileri: Kanaryayi rahatsiz eden, inatçi, bir türlü giderilemeyen aksiriklar halinde kendini belli eder.

Nedenleri: Genellikle grip, nezle veya üsütmeyle kendini gösteren burun akintisi sonucu, kanaryanin burun deliklerinin tikanmasiyla ortaya çikar.

Tedavisi: Tuzlu suya batirilmis ince bir tüy araciligiyla burun delikleri açilir ve böylece tedavi saglanmis olur. Eger akinti sürekliyse, dogal olarak nezle tedavisini de birlikte uygulamak gerekir. Dikkat edilmesi gereken nokta, burun deliklerinin temizlenmesi sirasinda kusun korkmasini asgari düzeyde tutmak ve burunu tahris etmemektir.

 

istahsizlik

Belirtileri: Kanaryada yem yemeye karsi genel bir isteksizlik ve durgunlukla kendini belli eder.

Nedenleri: Çogunlukla kanaryanin daha önce alisik oldugu yemin disinda bir besin rejimi uygulanmasi veya tekdüze bir yemle beslenmesiyle görülür. Bundan baska, bazi hastaliklara bagli olarak görülen istahsizliklar da vardir.

Tedavisi: Kanaryanin arzu ettigi yemlerin verilmesi, çok bölmeli yemliklerde çesitli yemler sunularak yem seçiminin kanaryanin tercihine birakilmasi, istah açici yesillik ve meyvelerin verilmesi yararlidir, istah açma amaciyla hazirlanmis kanarya suruplarindan yararlanmak da mümkündür. Eger istahsizlik belli bir hastaligin etkisiyle ortaya çikmis bulunuyorsa, öncelikle onun ortadan kaldirilmasi gerekecektir.

 

Zafiyet

Belirtileri: Kanaryanin son derece halsiz, güçsüz ve mecalsiz olmasiyla; eski hareketliligini, canliligini kaybetmesiyle; ötmeye ve yeme karsi hissedilir oranda isteksiz davranmasiyla taninir. Hastaligin ilerlemesi halinde karin derisinin rengi koyulasir, kirmizi ve hattâ giderek mor bir renk alir.

Nedenleri: Kötü yasama kosullari, kötü, isli, dumanli, sigara kokulu, havasiz yerler, tek türde ve yetersiz beslenme, soguk alginligiyla iliskili hastaliklarda çok uzun süren nekâhat devreleri; bu devreler içindeki beslenme bozukluklari zafiyeti nedenleyen etkenler arasinda sayilabilir.

Tedavisi: Kanaryayi elverisli kosullara kavusturmak ve iyi bir beslenme saglamak, alinacak baslica önlemlerdir. Bu amaçla kanarya, temiz havali, isik alan, rutubetten uzak, isisi normal bir yere alinir. istah açici yem ve yesillikler, meyveler, karma yemler, kuvvet mamalariyla dengeli bir beslenme saglanir. "iksir Bird Tonik" de, ötücü kuslar için uygun vitamin-mineral bilesimiyle zafiyetin atlatilmasinda yararlidir.

 

Kabizlik

Belirtileri: Kanaryanin her zamanki canliligi kaybolur. Eskisi gibi tünekten tünege siçramaz; o köseden bu köseye uçusmaz, durgunlasir. Yeme karsi isteksizlik gösterir. Sik sik tüylerini kabartir. Eger kafesteki tek kussa, diskisinda büyük bir azalma oldugunu ve bu diskinin normalden çok sert bulundugunu gözlemek mümkündür.

Nedenleri: Kanaryanin beslenmesinde bir denge unsuru olarak önemli bir yer tutan çesitli yesilliklerin ve meyvenin düzenli bir sekilde ve haftada iki kez olarak verilmemesi halinde kabizlik bas gösterebilir. Bu arada verilen tohum karmalarinda, unlu tohumlarla yagli tohumlar arasinda iyi bir denge saglanamamasi da kabizligin nedenlerinden biri olarak gösterilir.

Kabizligin bir baska nedeni de, taneli yiyeceklerin ögütülmesinde gerekli bulunan kumun saglanmamis olmasidir. Tasliginda, taneli yiyecekleri ögütmede yararlanacagi kumdan yoksun bulunan kanarya, sonuç olarak yiyecekleri ögütülememis biçimde ve kati olarak disariya atar. Bunun bir baska olumsuz yani da bagirsak iltihaplanmasina neden olabilmesidir.


Tedavi: Tedavi olarak kanaryanin eksikligini duydugu seyler verilir. Yesillikler, özellikle hemen her mevsim bulunan kivircik salata bolca verilebilir. Bunun yani sira bol oranda verilecek keten tohumu, bagirsaklarin islemesini saglayacaktir. Dogal olarak bu arada diger yiyecekler kabizlik hali düzelin-ceye degin kaldirilmalidir. içme suyuna bir miktar madensuyu karistirilmali veya küçük bir çay kasigi silme olarak karbonatla doldurulup içme suyun da eritilerek verilmelidir. "iksir Bird Kabizlik" bu hastalikta olumlu sonuç vermektedir.
Asiri kabizlik hallerinde, gaga açilarak iki damla kadar zeytinyagi damlatmak gerekir. Bu da ise yaramazsa, tecrübeli bir kanarya meraklisi veya bir veteriner hekimin yardimiyla lavman yapilabilir. Bu lavman, küçük bir tüyün hint yagina veya zeytinyagina batirilarak çok dikkatli bir biçimde ve zorla-maksizin kanaryanin anüsüne sokulmasi, böylece diskisini yapmasina yardimci olunmasindan ibarettir.

 

Bagirsak iltihaplanmasi

Belirtileri: En kesin belirti, diskilarinin yesil renkte, kokulu ve bazen de kanli olusudur. Karin tüylerine üflendiginde, derisinin koyu kirmizi ve hatta mor renkte oldugu görülür. Bunlarin yani sira kanaryada genel bir keyifsizlik, durgunluk, ötmeye ve yeme karsi isteksizlik hali göze çarpar.

Nedenleri: Kötü beslenme, tozlu, temizlenmemis, kirli tohumlar, bozuk nitelikli sebze ve meyveler, kokusmaya yüz tutmus mamalar bagirsak iltihaplanmalarinin belli basli nedenleri arasinda sayilabilir. Bundan baska çok önemli bir neden de, taneli besinlerin ögütüldügü taslikta yeterine kum bulunmamasi ve ögütülemeyen yem tanelerinin hastaliga sebebiyet vermesidir.

Tedavisi: Bagirsak iltihaplanmasi geçirmekte olan kanarya, diger kanaryalardan ayrilir. Yesillik ve meyve verilmez. Temizlenmis özel kanarya kumu saglanarak, tasligin kum gereksinmesi karsilanir. Yem olarak bir süre için yalnizca patates haslamasi ve iyilesmeyi saglamak için düzenli bir sekilde her gün degistirilen sularina 10 damla Terramycine, 10 damla Fema-zatine damlatilir.

 

Bagirsak Parazitleri ve seritler

Belirtileri: Hastaligin kesin tanimi, diskida solucanlarin veya seritlerin görülüp taninmasiyla yapilir. Bu parazitler, kanaryanin bagirsaginda yasayan; onun tüm gücünü, üreyip çogaldikça sömüren; zayiflamasina, halsiz düsmesine ve giderek ölümüne neden olan zararlilardir. Solucanlar azamî bes mm. boyunda, ince, iplikimse parazitlerdir. seritlerse bir buçuk-iki santim boyundadir.

Nedenleri: Genellikle bozuk besinlerle, iyice temizlenmemis, parazitlerden arindirilmamis yesilliklerle gelir, düzenli bir temizlige sahip bulunmayan kafes ve salmalarda pek çabuk ürerler.

Tedavisi: Diskisinda parazit görülen kanarya derhal diger kanaryalardan ayrilir. Bir gün hiç yiyecek verilmez ve yirmi dört saatin bitiminde, gagasi açilip bir damlalikla dört-bes damla zeytinyagi içirilerek bagirsaklarin temizlenmesi saglanir. Bundan baska, sulari her gün tazelenerek ve günde 10 damla Sulfamezatin damlatilarak verilmelidir.

 

Difteri

Belirtileri: Hasta kus genellikle yemlik civarinda durur. Yem yiyemez ama diger kuslari da buraya yanastirmaz. Tüyleri kabarik, karni siskin ve diskisi beyaz renktedir. Gagasi açilip agzina bakildiginda agzinin içinde ve bogazinin tüm çeperinde, açik sari renkte, gevsek, peltemsi görünümde, lekeler halinde benekler izlenir. Bu lekelerin her biri virüs yuvasidir. Bunlar hastaligin gelismesiyle solunum organlarina degin ilerleyebilir. Yutkunma ve soluma güçlükleri ortaya çikarir. Bunun sonucu olarak da kisa bir süre içinde kanaryanin ölümüne neden olur.

Nedenleri: Hastaliga neden olan virüs çogunlukla baska hayvanlardan, pislikle bulasir.

Tedavisi: Kanaryalar arasinda son derece bulasici bir hastalik oldugu için hastalikli kanaryalar hemen digerlerinden ayrilir. Henüz hastalik görülmeyenler ayrildiklari yerde dikkatle gözlenir ve hastaliga yakalananlar ayrima tabî tutulur. Saglikli kanaryalara besi ve vitamin degeri yüksek yiyecekler verilerek bünyeleri güçlendirilir. Çünkü bu hastaliktan ancak güçlü bir bünyeye sahip olanlar kurtulma sansina sahiptir. Hastaligin tedavisi zor ve zahmetlidir. Ancak bir veteriner hekimin basarabilecegi beceriyi gerektirir. Birer virüs yuvasi olan her leke, kanarya zedelenmeden bir nester araciligiyla alinir ve yok edilir. Yaralar her gün iyotlu gliserinle temizlenir. içme sularina Terramycine damlatilir ve bünyeleri vitaminle takviye edilir.

 

Bacaklarin Pullanmasi

Belirtileri: Genç kanaryalarda rastlanilmayan bu rahatsizlik çogunlukla yasli kuslarda bacak ve ayaklarin asiri pullanmasi, ileri hallerde ayaklarin sismesi, kabarmalarin ve iltihaplanmalarin ortaya çikmasiyla belirlenir. Hasta kanarya nesesizdir. Hareketlerinde ve davranislarinda huzursuzluk sezilir. Tünegin üzerinde durmakta, tünegi kavramakta zorluk çeker. Bu nedenle kafes tabaninda durdugu süreler tünekte durdugu sürelerden daha fazla olmaya baslar.

Nedenleri: Hastaligi olusturan bir tür virüstür. Kanaryanin direncinin azalmasi, vitamin ve besin yetersizligiyle pislikten kaynaklanan bir hastaliktir.

Tedavisi: Hasta kanarya derhal digerlerinden ayrilmalidir. Bulundugu kafes sodali veya permanganatli suyla dezenfekte edilerek güneste kurutulup havalandirmalidir. Hasta kusun tedavisine gelince, kanarya saglik kosullarina uygun bir yerde bulundurulmalidir. Ayaklara ve bacaklara her gün % 3'lük asitborikli suyla banyo yaptirilmali, iyice kurulandiktan sonra da kükürtlü vazelin yumusatilarak dökülen pullar temizlenmelidir. Çünkü virüsler bu pullarin arasina girip yuvalanmistir. Yapilan temizleme isleminden sonra bacaklara ve ayaklara Terramycine Merhem sürülmelidir. Bu islemi, hastalik arazlari kaybolduktan sonra, daha bir süre sürdürmek gerekir. Bu arada hasta kanaryanin besinine büyük özen gösterilmeli, vitamin degeri yüksek besinler ve yesillik verilmelidir.

 

Damla Hastaligi (Nikris)

Belirtileri: Hastaligin ilk belirtisi, parmaklarin oynak yerlerinde gözle görülebilen sisliklerin olusmasidir. Bu agrili bir sisliktir. Kanarya son derece rahatsiz ve huzursuzdur. Tünekte durmakta ve yürümekte zorluk çeker. Rahatsiz olan ayagini yukariya dogru toplar. Giderek uçmakta dahi sikinti çektigi görülür. Tüylerinin rengi degismeye, esmerlesmeye yüz tutar.

Nedenleri: Bu hastalik çogunlukla yasi ilerlemis kanaryalarda görülmekle birlikte, nedeni, yanlis beslenme ve elverissiz kosullarda yasamaktir. Rutubetli yerlerde, çok dar kafeslerde hareket etme olanagindan yoksun olarak yasayan, sürekli yüksek degerde besin alan ve bunlari yakamayan kanaryalarda bu hastaliga daha sik rastlanir.

Tedavisi: Hasta kanarya derhal genis bir kafese alinarak daha fazla hareket etme imkâni taninir. Mamalar ve proteince yüksek besinler kesilir. Bol miktarda yesillik verilir. Bu olanaklar tanindiginda hasta kanaryada hizli bir iyilesme görülür.

 

Dil Alti Hastaligi

Belirtileri: Bu hastaliga tutulan kanaryanin yem yiyemedigi ve ötmedigi görülür.

Nedeni: Çogunlukla kanaryalara verilen yemlerin temizlenmemis ve tozlu olusuyla, içinde yabanci maddelerin bulunmasi bu hastaligi nedenler. Yem içinde bulunan tahris edici maddeler, kanaryanin dilaltini tahris eder; bazen de iltihaplanmasina neden olur.

Tedavisi: Eger hastalik henüz birinci asamadaysa, yani yalnizca tahris olma söz konusuysa, kanaryanin gagasindan içeriye, dilinin altina degecek biçimde bir iki damla limon suyu damlatmak ve sularina birkaç gün limon damlatarak vermek iyi gelecektir. Tabii bu arada yemlerin uygun nitelikte olmasina da dikkat edilir. Eger dilaltinda iltihaplanma varsa, bir igne iyice yakilir, ucu saf alkolle silinir ve çok dikkatli olma kosuluyla bununla iltihapli kistin delinerek cerahat akitilir. Suyuna Sulfamezatin damlatilir.

 

Kuyruk Hastaligi

Belirtileri: Kanaryanin arkasinda, kuyrugunun üstünde bulunan ve kanaryanin tüylerini parlatmada kullandigi yagi salgilayan bir bezin sisme halidir.

Nedeni ve Tedavisi: Kanarya saglikli oldugu devrelerde, bu salgi bezinin üzerine gagasiyla bastirarak yag çikartir ve bununla tüylerini parlatir. Ancak hasta oldugu zamanlarda dogal olarak bu islemi ihmal eder. Bunun sonucunda da kullanilmayan yagla dolan beze siser. Bazi kanarya meraklilarinin yaptigi gibi, bu bezeyi igneyle delerek yagi akitmak son derece yanlistir. En iyisi ilik suyla hafifçe bastirarak, beze üzerine sicak kompres yapilmali, da-ha sonra bu kisim kurulanarak yumusatici bir yag, örnegin vazelin veya bademyagi sürülmelidir. Hastaligin tedavisi için bu yeterli bir önlemdir.

 

Yumurtlamada Güçlük Çekme

Belirtileri: Genel görünüm olarak kanaryalar, ilk çiftlesmeden bir hafta sonra ilk yumurtayi verirler. Bu süre en fazla on ilâ on bir güne kadar çikabilir. ilk döllenmeden itibaren on bir gün geçtigi halde yumurtlamayan disinin davranislarini incelemek gerekir. Disi kanarya hiç tünekte tünemiyor, çogunlukla kafes tabaninda sikintili bir vaziyette durup tüylerini kabartiyorsa, "yumurtlamada güçlük çektigine" kanaat getirebiliriz.

Nedenleri: Kadinlardaki ilk dogum gibi, kanaryalarda da ilk yumurtlamada biraz zorlukla karsilasmak dogal sayilabilir. Çünkü disi kanarya henüz gençtir, yumurtanin gelecegi kanal normal genislige ulasmamis ve açilmamistir. Yardimla bu düzelebilir. Bazen de disi kanarya yapisal bir bozukluga sahiptir ve yumurta kanallari yumurtanin geçemeyecegi kadar dar bulunmaktadir veya yumurta normalden fazla iridir.
Disi, kisi soguk yerde geçirmis ve gerekli beslenmeyi görememisse veya herhangi bir nedenle üsütmüs ve yumurta yolunda bir iltihaplanma meydana gelmisse, yine yumurtlama güçlügüyle karsilasiriz.

Tedavisi: Rahatsizlik kesin olarak tanindiktan sonra yapilacak ilk is bazi basit uygulamalarda bulunmaktir. Ürkütülmeden yakalanip avuca alinan kanaryanin karin kismina soguk su akitilir, böylece gevsek karin kaslarinin bu anî ürpermeyle çalisarak yumurtanin disari atilmasi saglanmak istenir. Eger bunda basari saglanmazsa, bu kez disi kanaryanin arkasi, deride yanik meydana getirmeyecek bir sicaklikta buhara tutulur. Gevseyen ve genisleyen kanaldan yumurtanin çikmasi böylece mümkün olabilecektir. Ancak bu önlem de bir yarar saglamamissa, bu kez zeytinyagina batirilan bir kuyruk tüyü yumurta kanalina sokularak yumurtanin disari çikabilmesi için bir kayganlik olusturulur. Bütün bu önlemler çogu kez basarili olmakta ve disinin yumurtlayabilmesi saglanmaktadir. Ancak bazen istenilen sonuç alinamamaktadir. Böyle durumlarda gecikilmeden bir veteriner hekime basvurulmalidir. Kanaryanin kanal yöresine distan yapilan baskiyla yumurtanin kirilmasi, çogu kez üzücü durumlara yol açar. Bu yönteme mecbur kalmadikça basvurmamak gerekir.

 

Kabuksuz Yumurtlama

Belirtileri: Adindan da anlasildigi üzere hastaligin belirtisi, tanimlayici baska belirtilere gerek duyurtmayacak kadar açiktir. Disinin yuvaya biraktigi yumurtanin üzerinde kireçli kabuk olusmamis bulunmaktadir. Üzerinde yalnizca bir zar-kabuk vardir ki, bu kuluçka için yetersizdir.

Nedenleri: Tahmin edeceginiz gibi, bütün bir kis mevsimi boyunca disiye gerekli besinin verilmemis olmasi ve çiftlesme devresine disi kanaryanin zayif bir bünyeyle girmis bulunmasi en önemli nedendir.

Tedavisi: iyi bir döl için disi kanaryanin kisi tercihen isisi 16–17 santigratlik, temiz havali ve rutubetsiz bir odada geçirmesi, karma yemlerle ve kuvvetlendirici mamalarla iyi bir beslenme görmesi gerekir. Bu mamalarin içine, yumurta kabugu, mürekkepbaligi kemigi tozu gibi kireç ve fosfor bulunduran maddelerin konmasi unutulmamalidir.

 

Günes Çarpmasi

Belirtileri: Günes altinda duran kafeslerde bir de bakarsiniz ki kanaryaniz kafesin dibinde boylu boyunca yatiyor, hiçbir kipirdama yok. Bu bir günes sokudur. Hiçbir yerinin tutmadigi, felç halinin görüldügü olaylar da vardir. Eger önlem alinmaz ve uzun süre bu durumda birakilirsa kanarya ölebilir de.

Nedenleri: Kanaryalarin direkt günes isigi alan yerlerde ve 24 santigrattan yukari isilarda birakilmamalari gerektigine deginilmisti. Fazla sicaklik ve dik gelen günes isinlari kanaryayi fazlasiyla rahatsiz eder; asiri hallerde hastalanmasina neden olur.

Tedavisi: ilk is olarak kanarya direkt günes isigi almayan ve isin sicak olmayan bir yere alinmali. Basi, ayaklari ispirtoyla islatilmali ve masaj yapilmalidir. Böylece serinlemesi ve kan dolasiminin normale dönmesi saglanmis olur. Agzinin açilarak iki damla gliserin damlatilmasinda da yarar vardir.

 

Tüy Degisimi (Karin Agrisi)

Öncelikle belirtmeliyiz ki "tüy degisimi" bir hastalik degildir; her yil bütün kuslarin geçirdigi normal bir fizyolojik yenilenmedir. Ancak, iyi bir bakim ve beslenme olanagina sahip olmayan kanaryalar bu devrede zarar görmeye mahkûmdurlar. Temmuz ayi ile eylül ayi arasinda geçirilen bu olay, kanarya iyi bir bakim altinda ise hiçbir iz birakmadan kolaylikla atlatilir.
O yilin yavrulari olan genç kanaryalar bu devreyi pek hafif geçirirler. Fazla tüy degistirmezler. Bu nedenle de bünyeleri sarsilmaz. Daha ileriki yaslarda bulunan kanaryalar, önce kuyruk ve kanat, sonra vücut ve en son olarak kafa tüylerini degistirerek yeni ve parlak tüylere sahip olurlar. Bütün bu olusumun süresi normal olarak iki ay kadardir. Bu devre içinde kanarya son derece halsizlesir. Hareketliligi azalir, ötmez olur. Tüy dökümü süresince kanaryalar çok iyi bakilmali, soguktan, hava akimlarindan, ani isi düsmelerinden titizlikle korunmali, beslenmelerine büyük özen gösterilmelidir. Özellikle serin sonbahar gecelerinden korumak amaciyla geceleri kafes üstünün hava geçiren yün örtülerle sikica örtülmesinde yarar vardir. Tüy dökümü süresince, yesillik ve meyveler azaltilir. Kenevir, turp ve hardal tohumu yemlerden çikartilir. Kuvvet mamalari, kusyemi, dan, marul tohumu ve keten tohumu verilir. Sularina, hastaliklardan korumak üzere Terramycine ve vitamin damlatilmasinda yarar vardir. "iksir Bird Tonik", kuslarin tüy atimini kolaylastiran, bu süreyi kisaltan hazir bir ilâç olarak yarar saglar.
Kanaryayi tüy degisiminden çabuk çikartmak için, bazi yetistiricilerin karsi çiktigi, bazilarinin çok tuttugu bir yöntem vardir. Bizde Barbar Metodu adiyla anilan bu yöntem, tüy dökümü süresince kanaryayi, üzeri kalin bir örtüyle kapanmis bir kafesin içinde tutmaktan ibarettir. Kafesin alti temizlenmez ve beslenme çok az bir isigin bulundugu kafesin içinde, örtü altinda sürdürülür. Bu örtü, kafesin içindeki isiyi sabit ve kafesin içini karanlik tutar. Bu iki etkenin tesiri altinda kanarya, tüy degisimini bes hafta içinde tamamlar.

 

Derinin Yangisi Ve Çibanlar

Sebepleri: Baslica dört guruba ayrilir :
l - Mekanik sebepler (yaralar, ezikler, sürtmeler, yabanci cisimler, pislik);
2 - Fizikî sebebler (soguk, sicak, elektrik);
3 - Kimyasal sebepler (asitler, alkaliler);
4 - Mikrobik sebepler ve iltihapli hastaliklarin siçramasi sureliyle de meydana gelir.

Belirtileri: Kirmizilik, siskinlik, agri, sicaklik, topallik ve hatta bazen hasta kisminin felci dahi görülür.

Tedavi: Sebebi ortadan kaldirmakla yapilir. Yara olgunlasmamisça baslangiçta yangiyi dagitmak için, daha sonra ise olgunlastirmak maksadiyla tentürdiyot sürülür. Agri varsa azaltmak için bebek aspirini verilir. Cerahat olgunlasmissa keseleri yarmali ve cerahati iyice temizlemeli, asit borikli su veya diger antiseptikler, katranli veya kükürtlü sabunlar ve merhemler (Pellidoll merhemi veya Bepanthene merhemi, Anestol pomat veya Antidot pomat) kullanilmalidir. Geregine göre sulfamit tozu veya penicillin tozu yedirilir. inatçi çibanlari ve etrafindaki tesekkülleri cehennem tasi (Nit-rate d'argent) ile yakmalidir.

 

Urlarin Tedavisi

Belirtileri: Kusun çesitli yerlerinde ( çogunlukla kanat alti ve sirtta) küçük bir nohut tanesi kadar urlarin hayvani rahatsiz edecek sekilde büyümesi.

Sebepleri: Tam olarak bilinmemekle beraber çogunlukla kanaryalarda irsi ve cinse bagli olan bu hastalikta yiyeceklerin de etkili oldugu sanilmaktadir.

Tedavi: Norvich ve Gress cinsi kanaryalarda sik görülen bu urlarin üzerine kulak çubugu veya ucuna pamuk dolanmis kibrit çöpü ile sirke ruhu sürülmelidir. 1 hafta sonra urun üzeri kizardiktan sonra alinabilir veya kendiliginden düsecektir.

 

ishal

Belirtileri: En Önemli belirti, kanaryanin diskisidir. ishal olmus bir kanaryanin diskisi sulu ve beyaz renklidir. Bunun yani sira, sik sik kaka yapma, durgunluk, halsizlik devamli tüylerini kabartarak durmasi ve yiyecek yememesi yan belirtiler olarak dikkat çeker.

Sebepleri: Kanaryanin üsümesi, soguk su içmesi, soguk ve islak yesillik yemesi, fazla oranda yesillik yemesi, yedigi yiyeceklerin bozuk vasifli, çürümeye yüz tutmus olmasi ishalin nedenleri arasinda sayilabilir.

Tedavi: Ishal türü hastaliklarda kusun halsiz düsmesi ve çabuk hastalanmasi kaçinilmazdir. Bu hastalik süreci ölüme kadar dahi gidebilir. Bu konuda alinacak ilk önlem, verilmekte olan mama, yesillik, meyve gibi, bagirsak bozukluguna neden olabilecek yiyecekleri kesmek, sade bir besin düzeni uygulamaktir. Bu amaçla haslanmis patates ve yalnizca kusyemi vermek yeterlidir. Diger tüm yemler kaldirilmalidir. içme suyu olarak, iyice haslanmis ve tülbentten süzülmüs pirinç suyu vermek büyük yarar saglar.
Benim size önerebilecegim ilaç kendimin kullandigi etkili bir ilaç olan ENDOSIN. Bu ilaç çocuk ishali için kullanilmakta olup, eczanelerden temin edebilirsiniz. Ayrica COXIDIN ya da TETRAMEZATIN adli ilaçlari da bu amaç için kullanabiliriz. Bu ilaçlar tavuk ishali için kullanilmakta olup, kanarya ve muhabbetkuslari içinde kullanilabilir. Bu ilaçlarin kullanimlari ise: yarim sulugun içine 8–10 damla (tablet olanin mercimek büyüklügünde sulugun agzina) koymaliyiz ve iki günde bir ishal bitene kadar degistirmeliyiz. ishal bitiminde ilaci vermeyi de kesmeliyiz. Bu arada B ve C vitamini vermeyi de ihmal etmemeliyiz. Bundan baska her gün tazelenmesi kosuluyla içine bes damla Terramycine ve 10 damla Sulfamezatin damlatilmis su vermek de mümkündür. "iksir Bird ishal" de, ötücü kuslar için hazirlanmis etkili bir ilâç olarak ishallerde yarar saglar. Bu arada kanaryanin diskisi dikkatle kontrol edilmelidir.
Hastalik kesildiginde önce ilâçlar kesilir. Yiyecekler tedrici usulle yavas yavas çesitlendirilir. Bir iki hafta yesillik, meyve ve mama vermemek yerinde olur.
Ayrica kusun suluguna her gün degistirilen demli çay koymak, suyun içerisine küçük bir parça kireç (tebesir parçasi veya duvar sivasi vs. olabilir) atmak, bir süre kafese bayat ekmek koymak da kisa süreli geçici çözümler olabilir.

 

Tüy dökülmesi

Belirtileri:

 Yazan : Anonim | Okunma : 2585 | Yorum (0) | Tarih: 18.12.2016 | Oy:  | Oy ver | Arkadaşına Gönder |


 
Son 5 Yorum

Henüz Yorum Yazılmamış.
Siz bir tane yazın..



Yorum ekleyin..(Sadece üyeler)

Kodlar , Duygular (Smile'ler)
 
Üyelik
Kullanıcı : 
Şifre : 
Hatırla :   Gizli : 

  
 
Facebook

 
Hit yazılar
MUHABBET KUŞUNUN GÜVENİNİ KAZANMA
LİPOKROM KANARYALAR
Renk Kanaryaları Geniş Bilgi
BÜLBÜL ÖTÜMLÜ KANARYA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Alman Tepeli
 
2004 © Copyright KanaryaSevenler.com
Website motorumuz © 2007 Aspsitem Ay Yıldız.
Bu sayfa: 0,20 saniyede yorumlandı.